Wooncoöperatie

Uit Handreiking gemeenschappelijk wonen
Versie door Peter Bakker (overleg | bijdragen) op 2 apr 2021 om 09:12
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

(bron: Cooplink)

Wooncoöperatie

Een wooncoöperatie is een verenigingsvorm waarbij de leden (bewoners) gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen over hun huisvesting. Het is één van de verschijningsvormen van de coöperatie (voorheen: coöperatieve vereniging) Bij de invoering van de nieuwe Woningwet heeft de wooncoöperatie zijn wettelijke basis gekregen.

Er zijn twee hoofdvormen van wooncoöperaties. Daarnaast zijn er nog diverse varianten denkbaar.

Beheercoöperatie

  • De beheercoöperatie waarbij het juridisch eigendom niet in handen is van de coöperatie maar van een derde partij waarmee vergaande afspraken zijn gemaakt omtrent zelfbeheer.

Vastgoedcoöperatie

  • De vastgoedcoöperatie waarbij iedere woning is gefinancierd op basis van het inkomen van de betreffende bewoner zoals bij een reguliere hypotheek. De bewoners vormen samen de wooncoöperatie en regelen collectief het beheer van hun woningen. Hierbij spreken we van een koperscoöperatie.
  • De vastgoedcoöperatie waarbij de woningen collectief zijn gefinancierd door de coöperatie. De coöperatie verhuurt de woningen vervolgens aan haar leden. Deze vorm van vastgoedcoöperatie noemen we de koopcoöperatie

B.V. constructie

De B.V. constructie maakt het een bestaande woongemeenschap mogelijk om zonder begin kapitaal een wooncoöperatie op te zetten. Kort gezegd komt het er op neer dat de woningcorporatie de woningen van de wooncoöperatie (in oprichting) onderbrengt in een B.V. en dat de wooncoöperatie de directie van de B.V. vormt en het beheer op zich neemt.

Varianten

  • Binnen een beheercoöperatie kunnen leden ook hun eigen woning kopen. Een deel van de woningen is daarmee in eigendom bij bijvoorbeeld een woningcorporatie en een ander deel wordt bewoond door bewoners die hun woning van de corporatie hebben gekocht. In zo'n geval wordt naast een wooncoöperatie ook een VVE opgericht.
  • Een wooncoöperatie kan lidmaatschapsrechten verhuren en verkopen. De kopersleden en de huurdersleden vormen samen de wooncoöperatie.
  • Een woningcorporatie kan haar woningen in erfpacht of vruchtgebruik uitgeven aan de wooncoöperatie. Daarmee komt niet het volledige eigendom in handen van de wooncoöperatie. Deze rechten hebben vaak een geldigheid van enkele decennia waarna nieuwe afspraken gemaakt moeten worden.