Warmtepomp installatie: verschil tussen versies

Uit Handreiking gemeenschappelijk wonen
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '=Warmtepomp installatie bij CW Lismortel= Bij [http://www.cwlismortel.nl Centraal Wonen Lismortel] hebben ze vanaf de start in 1983 ongeveer tien jaar lang een uit...')
(geen verschil)

Versie van 19 jan 2020 om 08:38

Warmtepomp installatie bij CW Lismortel

Bij Centraal Wonen Lismortel hebben ze vanaf de start in 1983 ongeveer tien jaar lang een uitgebreid warmte systeem gehad. Warmtepompen waren toen nog tamelijk experimenteel. CW Lismortel is een grote woongemeenschap van 60 woningen gegroepeerd in 10 clusters van woningen. Elke 'cluster' bestaat uit 4 'gezinswoningen' en 2 HAT woningen en een aantal gemeenschappelijk ruimtes. Elke cluster heeft een gezamenlijke verwarmings- en warmwater-installatie.

Een aantal (5, 7?) dubbelwandige buizen verticaal in tot 22 meter diep de grond in verbonden door horizontale buizen en een buis die naar een zolder, de 'stookzolder.


Misschien was dat de reden dat het rendement wat tegenviel? De warmtepompen gebruikten natuurlijk ook zelf energie. Dat werd opgewerkt door een gasgenerator, waarvan het koelwater werd gebruikt om een deel van de huizen te verwarmen. Wat het systeem aan (warmte) energie opleverde had beduidend meer moeten zijn dan wat er aan (elektrische) energie (gas is dit geval) in werd gestopt. En dat was bij ons niet zo of maar heel minimaal. Daarnaast hadden sommige van de warmtepompen regelmatig storingen. Maar de techniek is hoogstwaarschijnlijk intussen sterk verbeterd. Peter, 18-01-2020